Oplages
De meest gebruikte boekdrukmethode is offsetdruk, die lagere eenheidsprijzen biedt voor grotere oplages. Voor uitgevers is de verleiding groot om meer te drukken dan ze nodig hebben om een betere eenheidsprijs te krijgen.
Voor kleinere oplagen, of om gaten in de voorraad op te vullen, is in Nederland al een aantal jaren digitaal drukwerk van redelijke kwaliteit voor zwart-wit paperbacks beschikbaar, zij het tegen hogere eenheidsprijzen dan voor offsetdruk. Dit wordt veelal ‘Print on demand’ (POD) genoemd. Deze techniek kan zowel voor kleine oplages als voor enkele exemplaren worden ingezet. Deze service is in Nederland o.a. beschikbaar via CB.
‘[Digitaal printen] is relatief eenvoudig in te stellen en dus voordeliger voor kleine oplages. De keuze om digitaal of lithografisch te printen, hangt in feite af van twee factoren. De eerste is volume: er komt een punt waarop oplages economischer worden om te printen op lithografische drukmachines dan digitaal printen. De tweede is kwaliteit: hoge productiewaarden, met name voor kleur, kunnen alleen worden bereikt door middel van lithodruk.’- Book Chain Project, The Future of the Printed Book
Door oplages zorgvuldig af te stemmen op de vraag en waar nodig gebruik te maken van kleine oplages POD of digitaal drukwerk, kunnen uitgevers de hoeveelheid onverkochte voorraad die een energieverslindend recyclingproces doorloopt, tot een minimum beperken.
Toekomstige innovaties zullen waarschijnlijk gebruik maken van digitaal printen en zich richten op het vereenvoudigen van het productieproces. Door wereldwijd gedistribueerde printmodellen te ontwikkelen – zoals gesuggereerd in HP Printing’s paper over groene toeleveringsketens – kunnen uitgevers snel boeken drukken en flexibel inspelen op de vraag van de consument.
Herdrukken
Ook bij het drukken van extra oplages is er een verduurzamingspotentieel. Over het algemeen wordt verwacht dat herdrukken er hetzelfde uitzien als de eerste oplage, wat bij kleinere aantallen niet altijd economisch of noodzakelijk is (aangezien het onwaarschijnlijk is dat lezers de twee rechtstreeks met elkaar vergelijken).
Een milieuvriendelijkere oplossing zou kunnen zijn om een “backlist”-stijl vast te stellen die gebruikmaakt van papier met een lager gewicht, omslagen met alleen vernis of een B-formaat met kleinere randen.