Duurzaamheid raakt de gehele keten. Slechts 10% van de uitstoot van een boek ligt in scope 1, het is daarom van belang om met de keten samen te werken om te uitstoot van scope 2 en 3 te verkleinen. Doe inspiratie op en lees hier over best practices van uitgevers die al veel stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Lees meer over de evenementen die georganiseerd zijn en in de toekomst volgen.

CB

CB is de grootste distributeur binnen Nederland die algemene boeken distribueert en ook steeds meer doet op het gebied van wetenschappelijke en educatieve boeken. CB is dus een belangrijke speler in de scope 3 van uitgevers. Het is daarom heel positief dat duurzaamheid een belangrijk onderwerp is bij CB. Lees op de website van CB alle stappen die zij zetten en gaan zetten om te verduurzamen. Voorbeelden zijn het hergebruik van verpakkingen, het opwekken van duurzame energie en het investeren in machines die strakker en beter boeken kunnen inpakken en zo minder materiaal gebruiken en de kans op beschadiging verkleinen. GAU en MEVW zijn actief in gesprek met CB om te onderzoeken hoe samengewerkt kan worden om de keten op collectief niveau te verduurzamen.

Internationale samenwerking

Op internationaal gebied werken GAU en MEVW samen met de Federation of European Publishers (FEP) en de International Publishers Association (IPA). Zowel de FEP als de IPA hebben een sustainability werkgroep waar ervaringen worden uitgewisseld en met elkaar gesproken wordt over aankomende wetgeving op het gebied van duurzaamheid. De IPA werkgroep gaat nog een stapje verder en werkt actief aan de SDG doelen. Een voorbeeld hiervan is het SDG Dashboard waar initiatieven op gedeeld worden, zo ook Duurzaam Publiceren. De IPA heeft de SDG Bookclub in het leven geroepen, waar september 2023 een Nederlands initiatief van is gelanceerd. Samen met de UN heeft de IPA de SDG Publishers Compact gelanceerd, met als doel de voortang te versnellen van het bereiken van de SDG’s in 2030. Uitgeverijen kunnen de Compact ondertekenen en zich committeren aan de 10 stappen van de Publishers Compact. Lees meer informatie op de website van de UN.

logo SDG Publishers Compact, met stellingkast met volle boekenplanken op de achtergrond.