De aarde warmt ongekend snel op. Grondstoffen worden steeds schaarser en door ontbossing neemt de biodiversiteit af, met grote gevolgen voor onze toekomst. De veranderingen gaan steeds sneller en de tijd raakt op. Het is dus tijd voor actie.

Ons doel is om bij te dragen aan het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C, zoals afgesproken in het Klimaatverdrag van Parijs. We willen daarom zo snel mogelijk (en uiterlijk in 2050) een CO2-uitstootniveau van netto nul bereiken.

GAU en MEVW zien het als hun verantwoordelijkheid om gezamenlijk een positieve verandering teweeg te brengen door onze impact op het milieu te verkleinen en onze manier van werken te veranderen. We nodigen iedereen in de Nederlandse boekenbranche uit om samen met ons deze uitdaging aan te gaan.

Teken ook!

We nodigen alle uitgeverijen, van fictie tot educatief, van non-fictie tot wetenschappelijk, om het Handvest Duurzaam Publiceren ook te ondertekenen. Zie onderaan deze pagina een lijst van uitgeverijen die je voor gingen.

Maar waarom zou je het handvest ondertekenen?

Bij Springer Nature zijn we er trots op dat we op wetenschap gebaseerde doelen hebben gesteld om de CO2-uitstoot in onze activiteiten en in de keten te verminderen, en om in 2040 net zero te bereiken. Klimaatverandering is voor velen van ons een gebied van grote zorg, en we weten dat we organisaties van elke omvang nodig hebben om samen te werken en collectief actie te ondernemen. Wij ondersteunen de MEVW graag in dit streven.

Frank Vrancken Peeters – CEO Springer Nature

“Duurzaamheid is het bepalende thema van het heden en de toekomst. Het gaat ons allemaal aan en wij voelen ons bij ThiemeMeulenhoff verantwoordelijk om actie te ondernemen en voor de leermiddelen en diensten die wij aanbieden duurzame keuzes te maken.”

Ludo Stroobants – Directeur ThiemeMeulenhoff

“In mijn ogen ben je het als ondernemer verplicht om bewust te zijn van de impact van jouw bedrijf op het milieu – en die waar mogelijk zoveel mogelijk beperken. Wij zijn al geruime tijd bezig met een zo duurzaam mogelijk beleid, maar door het ondertekenen van het manifest verplicht ik mezelf ertoe om onze aanpak te blijven verbeteren en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Daarnaast is het ook mooi om anderen te kunnen laten zien dat duurzaamheid voor ons echt een agendapunt is.”

Myrthe Spiteri – Directeur/eigenaar Blossom Books

Het is ontzettend belangrijk dat ook wij als uitgevers én boekverkopers alles wat in onze macht ligt doen om de klimaatdoelen te realiseren. Binnen Singel hebben we een duurzaamheid werkgroep die ons Singelaars adviseert over te nemen stappen, van onze drie leaseauto’s tot het drukproces en overproductie, van de enorme berg opgeslagen emails tot vega hapjes op boekpresentaties. Het goede nieuws is dat we allemaal vinden dat we nu in actie moeten komen.

Paulien Loerts – Directeur Singel Uitgeverijen

Wacht dus niet langer en teken hier het Handvest Duurzaam Publiceren.

En wil je direct aan de slag met verduurzamen? Bekijk dan onze Checklist Duurzamer Uitgeven!

Ondertekenaars

Blossom Books

Singel Uitgeverijen

Noordhoff

WPG Uitgevers

ThiemeMeulenhoff

Blink

HarperCollins Holland

Springer Nature

Uitgeverij Deviant

Maven Publishing