De impact van boekpromotie op het milieu kan worden veroorzaakt door verschillende onderdelen, zoals POS-materialen, aanbiedingsbrochures en leesexemplaren.

Point-of-sale-materialen

Deze materialen worden meestal voor een beperkte tijd gebruikt in boekhandels of bibliotheken om een nieuw verschenen boek aan te prijzen, dus deze materialen gaan doorgaans niet lang mee. Posters, stoepborden, versieringen, boekenleggers en andere fysieke marketingmaterialen worden vaak gemaakt van niet-hernieuwbare materialen, en de opslag, het vervoer en het weggooien ervan dragen allemaal bij aan de koolstofvoetafdruk.

Overweeg het volgende te doen:

  • Verstuur alleen point-of-sale-reclamemateriaal als boekhandels/bibliotheken/scholen hierom vragen
  • Investeer in duurzame versies gemaakt van bijvoorbeeld gerecycled papier

Catalogi, leesexemplaren en nieuwsbrieven

In Nederland is het voor algemene uitgeverijen nog standaard om per jaar drie papieren aanbiedingsbrochures uit te sturen naar boekhandels en relaties. Onderzoek van drie GAU onboardingtrainees (Marlies Veerbeek, Robin van Elk en Ellen Horst) laat zien dat dit zorgt voor een jaarlijkse berg aan papier van zo’n 5000 meter.

Overweeg het volgende te doen:

  • Verstuur alleen papieren versies als boekhandels, media en andere lezers zoals influencers hierom vragen
  • Presenteer (een deel van) de aanbieding digitaal. Hiermee kun je ook sneller inspelen op de actualiteit en het geeft meer opties dan op papier drukken.
  • Stap over op digitale proefdrukken en leesexemplaren
  • Alleen papieren leesexemplaren toesturen op verzoek van boekverkopers, media en andere recensenten.

Verdere verdieping: