Duurzame bewustwording

Duurzame bewustwording is heel belangrijk om je onderneming te verduurzamen. Er kunnen mooie plannen gemaakt worden, maar als medewerkers niet mee willen kan het uitrollen ervan lastig worden. De Duurzame Adviseurs hebben hier een Webinar over gegeven. Bekijk de webinar hier. In de basis is het belangrijk om bij duurzame bewustwording te focussen op de volgende dingen: 

  • Zet duurzaamheid (letterlijk!) op de agenda 
  • Informeer 
  • Betrek 
  • Activeer 
  • Motiveer 

Voorbeelden om bovenstaand uit te voeren zijn bijvoorbeeld; organiseer een duurzame dag of lunch, duurzame workshop, of koop een duurzaam kerstpakket (of helemaal geen). Laat het onderwerp terugkomen in werksessies over processen, zet het op de agenda.

Bewustwording creëren onder medewerkers zorgt voor minder weerstand om duurzaamheidsplannen uit te voeren. Begrip voor de situatie en verandering zorgt voor actiebereidheid, waar onbegrip over het uitvoeren van deze plannen juist weer zorgt voor weerstand. Focus bij weerstand op de positieve kanten die verduurzamen met zich meebrengt. Mensen met weerstand zijn namelijk zeer betrokken, en door de input die ze leveren worden problemen zichtbaar. 

Sara Wortelboer (van Stichting Klimaatspsychologie) en Bram Hulseboom (De Klimaatpsycholoog) hebben voor de Stichting Positieve Impact een Whitepaper geschreven hoe collega’s en klanten mee te krijgen in duurzame veranderingen. Download hier de Whitepaper Strategisch communiceren. 

Do’s en dont’s

Een aantal Do’s om duurzame bewustwording succesvol te vergroten: 

  1. Duidelijk communiceren ‘’Dit is belangrijk omdat…’’ 
  2. What’s in it for the receiver ‘’jij wordt hier beter van omdat’’ 
  3. Combineer vragen en zenden ‘’wat vind jij belangrijk bij MVO’’, ‘’ hoe wil jij bijdragen aan een veiligere toekomst’’, ‘’wat spreekt jou aan om op te pakken?’’ 
  4. Wees feitelijk, informatief en open. 
  5. Onderbouw met data 
  6. Herhaal juistheden (zeker bij desinformatie/foutieve overtuigingen) 
  7. Focus op positieve kanten van de veranderingen

Tegenover deze Do’s hangen ook Don’ts: 

  1. Alleen zenden
  2. Opleggen zonder uitleg
  3. Mensen niet betrekken